Локација

Управа Босне и Херцеговине за заштиту здравља биља

Маршала Тита 9a
71000 Сарајево

Контакт

Тел:  +387(0)33/290-700

Факс: +387(0)33/290-711

E-mail: infouprava@uzzb.gov.ba
Web: www.uzzb.gov.ba

Банер

Добро дошли на наше странице!

Учешће Управе на XIV савјетовању о заштити биља

Ел. пошта Штампа
Представници Управе БиХ за заштиту здравља биља су присуствовали XIV савјетовању о заштити биља. Савјетовање је одржано у организацији Друштва за заштиту биља Србије, у периоду од 27. новембра до 01. децембра 2017. године, у хотелу „Палисад“ на Златибору.

Опширније...
 

Одржана експертска мисија на тему „Инспекција уређаја за примјену фитофармацеутских средстава“

Ел. пошта Штампа
Управа Босне и Херцеговине за заштиту здравља биља, у сарадњи са ТАIEX инструментом за проширење Европске уније, је одржала експертску мисију на тему: „ Инспекција уређаја за примјену фитофармацеутских средстава“, а у вези са Директивом ЕУ о одрживој употреби пестицида. 
Опширније...
 

Одржан округли сто на тему „Карантински штетни организми - Актуелни изазови за здравље биљака код нас и окружењу“

Ел. пошта Штампа
Руководство Управе БиХ за заштиту здравља биља са сарадницима је присуствовало одржавању 14. Симпозијума о заштити биља у Босни и Херцеговини. Симпозијум је одржан у организацији Друштва за заштиту биља Босне и Херцеговине у периоду од 07.-09.11.2017. године у Мостару. 
Опширније...
 

Одржана обука на тему „Пост контрола садног материјала воћа и винове лозе“

Ел. пошта Штампа
Управа БиХ за заштиту здравља биља је у оквиру Пројекта „Институционална подршка сертфиковању и контроли садног материјала“, подржаном од стране Републике Чешке – (Чешке Развојне агенције и Института за тестирање и контролу у пољопривреди), дана 24.10.2017. године организовала обуку на тему „Пост контрола садног материјала воћа и винове лозе“. Обука је одржана у расаднику „Доминант“ д.о.о. Чапљина.


Опширније...
 

Одржана радионица на тему „Процјена здравственог стања шума у вези са штетним организмима“

Ел. пошта Штампа
Дана, 24.10.2017. године, Управа БиХ за заштиту здравља биља је уз подршку Генералног директората Европске комисије за проширење, користећи TAIEX инструмент техничке помоћи организовала радионицу на тему „Процјена здраственог стања шума у вези са штетним организмима“. Радионица је одржана у хотелу „Hollywood“ у Сарајеву.
Опширније...
 

Представници Управе БиХ за заштиту здравља биља присуствовали засједању Вијећа UPOV

Ел. пошта Штампа
Представници Управе БиХ за заштиту здравља биља су, у периоду од 25.-26.10.2017 године, присуствовали, испред Босне и Херцеговине, сједници Вијећа UPOV-а у Женеви. Вијећу се обратила поздравним говором Мирјана Брзица, шеф Одјељења за сјеме и садни материјал и заштиту нових сорти у Управи. У кратком поздравном говору госпођа Брзица је изразила захвалност за пружену помоћ при приступању Босне и Херцеговине чланству Међународној конвенцији о заштити нових биљних сорти (UPOV конвенција), али је и потврдила спремност Босне и Херцеговине да преузме и спроведе све активности које налаже Конвенција.

Опширније...
 

РАТИФИКОВАНА UPOV КОНВЕНЦИЈА

Ел. пошта Штампа

Предсједништво Босне и Херцеговине је на 35. редовној сједници, одржаној 10. маја 2017. године донијело Одлуку о ратификацији Међународне конвенције за заштиту нових биљних сорти (UPOV) од 02. децембра 1961., текст измијењен у Женеви 10. новембра 1972., 23.октобра 1978. и 19.марта 1991. године. Одлука је објављена у „Службеном гласнику БиХ – Међународни уговори“, број 04/17, дана 01. јуна 2017. године и ступила је на снагу даном објаве.

 

Одржан стручно едукативни скуп „Пчела и човјек заједно за боље сутра“

Ел. пошта Штампа
У Цазину је 16.02.2017. године  одржан Стручно едукативни скуп  под мотом „Пчела и човјек заједно за боље сутра“. Скуп је организовао Пољопривредни завод Унско-санског кантона  у сарадњи са Управом БиХ за заштиту здравља биља и Тwиннинг пројектом ИПА 2012 ЕУ-ФИТО-БИХ.   
Опширније...
 

ОБАВЈЕШТЕЊЕ

Ел. пошта Штампа
 СВИМ ПРОИЗВОЂАЧИМА  ВОЋА И ПОВРЋА КОЈИ ИЗВОЗЕ ЗА ПОДРУЧЈЕ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ
 

1. Дана 20.10.2016. године потписан је Протокол за осигурање фитосанитарних захтјева између  Министарства спољне  трговине и економских односа Босне и Херцеговине и Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор (Руска Федерација) приликом међусобних испорука производа високог фитосанитарног ризика. У складу са тачком 8. Протокола која гласи: „БОСАНСКОХЕРЦЕГОВАЧКА СТРАНА ЋЕ ВРШИТИ ДОБРОВОЉНУ РЕГИСТРАЦИЈУ ПРОИЗВОЂАЧ (ФАРМЕРА) И ИЗВОЗНИКА ПРОИЗВОДА ВИСОКОГ ФИТОСАНИТАРНОГ РИЗИКА У РУСКУ ФЕДЕРАЦИЈУ И СЛАТИ СПИСКОВЕ РУСКОЈ СТРАНИ“. 

Опширније...
 

Позив за преузимање рјешења

Ел. пошта Штампа

Позива се странка „ММ-ШУЈИЦА“ доо Шујица да преузме Рјешење у Управи БиХ за заштиту здравља биља, улица Маршала Тита 9а, Сарајево.

Рјешење „ММ-ШУЈИЦА“ доо 

Позива се странка „СТАНЕX“ доо Зеница да преузме Рјешење у Управи БиХ за заштиту здравља биља, улица Маршала Тита 9а, Сарајево.

Рјешење „СТАНЕX“ доо

 

 

Јавни позив

Ел. пошта Штампа

Управа БиХ за заштиту здравља биља расписује Јавни позив за додијелу јавног овлаштења органу за службену провјеру и потврђивање. Текст јавног позива и пријавни образац можете преузети у наставку текста.

Текст јавног позива
Пријавни образац 

 

 

Одржане радионице на тему „Израда смјерница за ОЕЦД цертификацију“

Ел. пошта Штампа
Управа Босне и Херцеговине за заштиту здравља биља, у оквиру Тwиннинг пројекта ИПА 2012 ЕУ-ФИТО-БИХ, организовала је радионице на тему „Израда смјерница за ОЕЦД цертификацију“. Радионице су одржане 29. фебруара и 1. марта на Пољопривредном институту у Бања Луци и 3. и 4. марта 2016. године у Федералном заводу за пољопривреду на Бутмиру.
Опширније...
 

Објављена Исправка у Правилнику о стављању у промет сјемена крмног биља у Босни и Херцеговини

Ел. пошта Штампа
Управа БиХ за заштиту здравља биља, у складу са чланом 55. Јединствених правила за израду правних прописа у институцијама БиХ („Службени гласник БиХ“, број 11/05, 58/14 и 60/14), дала је Исправку у Правилнику о стављању у промет сјемена крмног биља у Босни и Херцеговини („Службени гласник БиХ“, број 83/13). Исправка је објављена у „Службенoм гласнику БиХ“, број 09/16, дана 12.02.2016. године.
 

Одржана радионица на тему „Заштита права оплемењивача са фокусом на кориштење фармеровог сјемена“

Ел. пошта Штампа
У оквиру ТАИЕX програма за 2015. годину одржана је радионица на тему „ Заштита права оплемењивача са фокусом на кориштење фармеровог сјемена“. Радионица је одржана дана 11.02.2016. године у Бања Луци. 
Опширније...
 

Одржана радионица на тему „Узорковање и постконтрола у процесу цертифицирања сјемена“

Ел. пошта Штампа
У оквиру Тwиннинг пројекта “Даље јачање капацитета у фитосанитарном сектору из области средстава за заштиту биља, здравља биља, сјемена и садног материјала, укључујући фитосанитарне лабораторије и фитосанитарну инспекцију” одржана је радионица на тему „Узорковање и постконтрола у процесу цертифицирања сјемена“. Радионица је одржана у периду од 28.-29. 01.2016. године у Бања Луци.
Опширније...
 

Објављен Списак активних материја дозвољених за употребу у фитофармацеутским средствима у Босни и Херцеговини

Ел. пошта Штампа
Управа БиХ за заштиту здравља биља је објавила Списак активних материја дозвољених за употребу у фитофармацеутским средствима у Босни и Херцеговини. Списак је објављен у „Службеном гласнику БиХ“, број 06/16, дана 29.01.2016. године.
Опширније...
 

Одржан састанак координационе групе за израду Методологије за Службени надзор садног материјала воћа

Ел. пошта Штампа
У организацији Управе БиХ за заштиту здравља биља , у оквиру пројекта " Институционална Подршка сертифицирању сам контроли садног материјала " , одржан је састанак координационе групе за израду Методологије за Службени надзор садног материјала воћа.
Опширније...
 

Одржане радионице на тему „Потенцијалне фитосанитарне пријетње на шумском, украсном и хортикултурном биљу“

Ел. пошта Штампа
У оквиру Twinning пројекта „Даље јачање капацитета у фитосанитарном сектору из области средстава за заштиту биља, здравља биља, сјемена и садног материјала, укључујући фитосанитарне лабораторије и фитосанитарну инспекцију“ одржане су радионице на тему „Потенцијалне фитосанитарне пријетње на шумском, украсном и хортикултурном биљу“.  Радионице су одржане у периоду од 05.-09.10.2015. године у Сарајеву, Тузли, Бања Луци и Мостару.
Опширније...
 

Обавјештење

Ел. пошта Штампа
На 25. сједници одржаној 29.09.2015. године Савјет министара БиХ је, на приједлог Министарства вањске трговине и економских односа, размотрио и усвојио Извјештај о провођењу Ротердамске конвенције о процедури претходног обавјештења о сагласности за промет неких опасних хемикалија и пестицида у међународној трговини, уз предложени закључак. Извјештај можете преузети ОВДЕ
 

Објављен Списак активних материја дозвољених за употребу у фитофармацеутским средствима у Босни и Херцеговини

Ел. пошта Штампа
Управа БиХ за заштиту здравља биља је објавила Списак активних материја дозвољених за употребу у фитофармацеутским средствима у Босни и Херцеговини. Списак  је објављен у „Службеном гласнику БиХ“, број 73/15, дана 15.09.2015. године. Списак ступа на снагу сљедећег дана од дана објављивања у „Службеном гласнику БиХ“.
 

Објављена Инструкција о начину прегледа пошиљака меркантилног кромпира намијењеног извозу и издавању фитосанитарних сертификата у Босни и Херцеговини

Ел. пошта Штампа
Управа БиХ за заштиту здравља биља, у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта,  је донијела Инструкцију о начину прегледа пошиљака меркантилног кромпира намијењеног извозу и издавању фитосанитарних сертификата у Босни и Херцеговини. Инструкција  је објављена у „Службеном гласнику БиХ“, број 73/15, дана 15.09.2015. године. Инструкција ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у „Службеном гласнику БиХ“.
 

Објављен Правилник о измјенама Правилника о стављању у промет сјеменског кромпира у Босни и Херцеговини

Ел. пошта Штампа
Управа БиХ за заштиту здравља биља, у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта,  је донијела Правилник о измјенама Правилника о стављању у промет сјеменског кромпира у Босни и Херцеговини. Правилник је објављен у „Службеном гласнику БиХ“, број 73/15, дана 15.09.2015. године. Правилник ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у „Службеном гласнику БиХ“.
Правилник можете преузети путем линка
 

Одржана студијска посјета Републици Чешкој

Ел. пошта Штампа
У периоду од 29.06.2015. године до 03.07.2015. године, у оквиру  Пројекта „Институционална подршка цертифицирању и контроли садног материјала у складу са захтјевима ЕУ“ финасираног од стране Чешке развојне агенције у УСАИД/СИДА ФАРМА Пројекта, организована је студијска посјета Републици Чешкој.
Опширније...
 

Представљен Пројекат „Јачање система заштите права оплемењивача“

Ел. пошта Штампа
Управа Босне и Херцеговине за заштиту здравља биља, заједно са Амбасадом Холандије  иницирала је покретање пројекта „Јачање система заштите права оплемењивача“ којег је одобрила Влада Холандије.
Опширније...
 

Одржане Радионице- контрола производње и цертифицирање садног материјала воћа и винове лозе

Ел. пошта Штампа
У организацији Управе Босне и Херцеговине за заштиту здравља биља одржана је радионицу у вези контроле производње и цертифицирања садног материјала уз подршку и финансирање пројекта ФАРМА и Чешке развојне агенције.
Опширније...
 

Учешће представника Управе на манифестацији „Дани отворених поља љубушког младог кромпира“

Ел. пошта Штампа
Дана 14.05.2015. године у Љубушком се одржавала манифестација „Дани отворених поља љубушког младог кромпира“. Манифестацију је организовала Удруга пољодјелаца Жупаније Западнохерцеговачке, а циљ манифестације је била промоција јединственог производа на босанскохерцеговачким просторима, као и упознавање произвођача са законским, технолошким и другим предусловима за производњу и пласман производа на тржиште.  

Опширније...
 

Објављен Правилник о измјенама и допунама Правилника о фитосанитарном регистру и о биљним пасошима

Ел. пошта Штампа
Управа Босне и Херцеговине за заштиту здравља биља је, у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта Босне и Херцеговине, донијела Правилник о измјенама и допунама Правилника о фитосанитарном регистру и о биљним пасошима. Правилник је објављен у „Службеном гласнику БиХ“, број 35/15, дана 28.04.2015. године. Правилник ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у „Службеном гласнику БиХ“.  Правилник можете преузети ОВДЕ.
 

Обавјештење

Ел. пошта Штампа
Обавјештавамо Вас да је у „Службеном гласнику БиХ“, број 24/15  објављен Програм посебног надзора (системске контроле) карантинских штетних организама на кромпиру у Босни и Херцеговини за 2015. годину. Програм посебног надзора можете преузети ОВДЕ.
 

Објављен Правилник о измјенама и допунама Правилника о условима и начину уношења одређеног биља и биљних производа из сусједних земаља у погранично подручје Босне и Херцеговине

Ел. пошта Штампа
Управа БиХ за заштиту здравља биља је, у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта БиХ, донијела Правилник о измјенама и допунама Правилника о условима и начину уношења одређеног биља и биљних производа из сусједних земаља у погранично подручје Босне и Херцеговине.
Опширније...
 

Одржана конференција поводом почетка Тwinning пројекта IPA 2012

Ел. пошта Штампа
Дана, 24.02.2015. године у Сарајеву је одржана конференција поводом почетка Тwinning пројекта под називом „Даље јачање капацитета у фитосанитарном сектору из области средстава за заштиту биља, здравља биља и сјемена и садног материјала, укључујући фитосанитарне лабораторије и фитосанитарне инспекције“.
Опширније...
 

Одржанe радионицe на тему „Контрола и сертификација садног материјала у складу са захтјевима Европске уније“

Ел. пошта Штампа
У склопу Пројекта Чешке развојне агенције „Институционална подршка за успостављање система за контролу и сертификовање садног материјала пољопривредног биља“, Централног института за контролу и тестирање у пољопривреди Републике Чешке и Пројекта FARMA одржане су радионице на тему „Контрола и сертификација садног материјала у складу са захтјевима Европске уније“.
Радионице су одржане 16. фебруара у Лакташима и 18. фебруара 2015. године у Сарајеву.

Опширније...
 

Објављен Правилник о службеном надзору сјеменских усјева у Босни и Херцеговини

Ел. пошта Штампа
Управа Босне и Херцеговине за заштиту здравља биља, у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта Босне и Херцеговине, je донијела Правилник о службеном надзору сјеменских усјева у Босни и Херцеговини. Правилник је објављен у „Службеном гласнику БиХ“, број 14/15, дана 17.02.2015. године. Правилник ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у „Службеном гласнику БиХ“.
Правилник можете преузети ОВДЕ
 

Објављен Правилник о службеном надзору садног материјала пољопривредних биљака у Босни и Херцеговини

Ел. пошта Штампа
Управа Босне и Херцеговине за заштиту здравља биља је, у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта Босне и Херцеговине, донијела Правилник о службеном надзору садног материјала пољопривредних биљака у Босни и Херцеговини. Правилник је објављен у „Службеном гласнику БиХ“, број 13/15, дана 16.02.2015. године. Правилник ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у „Службеном гласнику БиХ“. Правилник можете преузети ОВДЕ
 

Одржано предавање студентима постдипломских студија одсјека фитомедицине Пољопривредно-прехрамбеног факултета Универзитета у Сарајеву

Ел. пошта Штампа
На иницијативу Пољопривредно-прехрамбеног факултета Универзитета у Сарајеву, у сриједу 29.10.2014.године, у просторијама Управе БиХ за заштиту здравља биља, (у даљем тексту: Управа) одржан је  информативно – едукативни састанак на тему „Организација рада Управе и легислатива“.
Опширније...
 

Објављена Инструкција о означавању и декларисању меркантилног кромпира

Ел. пошта Штампа
Управа БиХ за заштиту здравља биља, у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта БиХ, је донијела Инструкцију о означавању и декларисању меркантилног кромпира. Инструкција је објављена у „Службеном гласнику БиХ, број 83/14, дана 27.10.2014. године. Инструкција ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у Службеном гласнику БиХ. Инструкцију можете преузети ОВДЕ.
 

Одржан семинар на тему „Узимање узорака и анализа Генетски модификованих организама у репродуктивном материјалу пољопривредног биља“.

Ел. пошта Штампа
У оквиру TAIEX програма 2014 организован је семинар на тему „Узимање узорака и анализа Генетски модификованих организама (ГМО) у репродуктивном материјалу пољопривредног биља“. Семинар је одржан 07. октобра  у Сарајеву и 08.октобра 2014. године у Бања Луци.
Опширније...
 

Објављен Списак активних материја дозвољених за употребу у фитофармацеутским средствима у Босни и Херцеговини

Ел. пошта Штампа
Управа БиХ за заштиту здравља биља је објавила Списак активних материја дозвољених за употребу у фитофармацеутским средствима у Босни и Херцеговини. Списак је објављен у „Службеном гласнику БиХ“, број 70/14, дана 04.09.2014. године. Списак ступа на снагу сљедећег дана од дана објављивања у „Службеном гласнику БиХ“. Списак можете преузети ОВДЕ.
 

Објављен Правилник о фитосанитарним мјерама за спрјечавање уношења, ширења и сузбијања штетног организма кинеска стрижибуба – Аnoplophora chinensis (Foster)

Ел. пошта Штампа
Управа БиХ за заштиту здравља биља је, у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта БиХ, донијела Правилник о фитосанитарним мјерама за спрјечавање уношења, ширења и сузбијања штетног организма кинеска стрижибуба – Аnoplophora chinensis (Foster). Правилник је објављен у „Службеном гласнику БиХ“, број 68/14, дана 01.09.2014. године.
Правилник ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у „Службеном гласнику БиХ“, а почеће се примјењивати од 01.01.2015. године. Правилник можете преузети ОВДЕ.
 

Obavještenje

Ел. пошта Штампа
Управа БиХ за заштиту здравља биља, у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта БиХ, је донијела Програм о измјенама и допуни програма посебног надзора(системске контроле)карантинских штетних организама на кромпиру у БиХ за 2014.годину. исти је објављен у „Службеном гласнику БиХ“, број 54/14  Измјене и допуну Програма о измјенама и допуни програма посебног надзора(системске контроле)карантинских штетних организама на кромпиру у БиХ за 2014.годину можете преузети путем линка
 
Страна 1 од 5