Локација

Управа Босне и Херцеговине за заштиту здравља биља

Маршала Тита 9a
71000 Сарајево

Контакт

Тел:  +387(0)33/290-700

Факс: +387(0)33/290-711

E-mail: infouprava@uzzb.gov.ba
Web: www.uzzb.gov.ba

Банер

Одржана радионица на тему „Процјена здравственог стања шума у вези са штетним организмима“

Ел. пошта Штампа
Дана, 24.10.2017. године, Управа БиХ за заштиту здравља биља је уз подршку Генералног директората Европске комисије за проширење, користећи TAIEX инструмент техничке помоћи организовала радионицу на тему „Процјена здраственог стања шума у вези са штетним организмима“. Радионица је одржана у хотелу „Hollywood“ у Сарајеву.
Радионици су, осим представника Управе, присуствовали фитосанитарни и шумарски инспектори инспектората ентитета и Брчко дистрикта БиХ, представници Шумарског факултета Универзитета у Сарајеву и Студијског програма Шумарство Универзитета у Источном Сарајеву.

Радионица је одржана с циљем побољшања капацитета надлежних органа и институција на државном и ентитетском нивоу за управљање шумама са фокусом на рану детекцију штетних организама (Anaplophora glabripennis; Anaplophora chinensis; Bursaphelencus xylophilus; Dryocosmus kuriphilus; Agrilus planipennis), као и на активности које се требају предузети с циљем ублажавања ризика.
Током радионице, еминентни стручњаци из области шумарске ентомологије, Др Маттео Maspero из Италије и Др Hugo Mas из Шпаније, су кроз презентације присутнима представили практична искуства земаља из којих долазе, кроз прошле и садашње стратегије управљања ризицима од уласка и успоставе (одомаћења) штетних организама значајних за шуме. Нагласак је стављен на болест убрзаног увенућа бора коју узорокује борова нематода (Bursaphelencus xylophilus) која је најозбиљније обољење код шумских врста у свијету. Ова болест проузрокује велике штете за шумске површине, крајолик и еколошку околину једне земље. Поријекло води из Сјеверне Америке, а данас је присутна у Европи и Источној Азији и важи за глобалног карантинског штетника.   
Поред наведеног дискутовало се и о међународној трговини као једном од највећих ризика од уношења нових инвазивних врста, посебно када се говори о дрвеном материјалу за паковање.

На радионици предавачи су се дотакли и теме климатских промјена и загађења околине у пратњи разних биотичких и абиотичких фактора који директно или индиректно узрокују пропадање шумских екосистема, јер једном када се нови штетни организам односно болест удомаће, размјера њиховог утицаја ће бити одређена низом фактора (температура, клима, врсте биља и сл.).

Радионица је завршена са констатацијом да сви укључени у систем осигурања здравља биља имају јединствен циљ, а то је рана детекција штетних организама са закључком: „ уколико тражимо штетни организам имамо шансу да нешто урадимо а уколико га пронађемо у том случају га морамо „ ухватити“ и ту већ настају велики проблеми са којима се мора суочити“.