Локација

Управа Босне и Херцеговине за заштиту здравља биља

Маршала Тита 9a
71000 Сарајево

Контакт

Тел:  +387(0)33/290-700

Факс: +387(0)33/290-711

E-mail: infouprava@uzzb.gov.ba
Web: www.uzzb.gov.ba

Банер

Одржан стручно едукативни скуп „Пчела и човјек заједно за боље сутра“

Ел. пошта Штампа
У Цазину је 16.02.2017. године  одржан Стручно едукативни скуп  под мотом „Пчела и човјек заједно за боље сутра“. Скуп је организовао Пољопривредни завод Унско-санског кантона  у сарадњи са Управом БиХ за заштиту здравља биља и Тwиннинг пројектом ИПА 2012 ЕУ-ФИТО-БИХ.   
Један од организатора скупа је било Удружење пчелара „Кестен“.  На скупу је било присутно око 70 учесника и то пчелара и произвођача воћа (воћара) прије свега произвођача малине.  Главни циљ скупа је био да се појасни правилна  примјена средстава за заштиту биља на начин да је најмање шкодљива за пчеле.  Шеф Одјељења за фитофармацеутска средства и минерална ђубрива у Управи БиХ за заштиту здравља биља Снежана Акуловић је презентовала законску регулативу у овој области. Резидентни тwиннинг савјетник Др Елигио Малуса је представио Европска искуства у овој области.  Након предавања у садржајној дискусији  предавачи су присутнима настојали дати одговоре на многобројна питања и дилеме из пчеларске и воћарске праксе. 
На основу одзива и интересовања са овог скупа може се закључити да је неопходно одржати још оваквих скупова јер је очигледно да пчелари и произвођачи требају едукацију у овој области.