Lokacija

Uprava Bosne i Hercegovine za zaštitu zdravlja bilja

Maršala Tita 9a
71000 Sarajevo

Kontakt

Tel: +387(0)33/290-700

Fax: +387(0)33/290-711

E-mail: infouprava@uzzb.gov.ba
Web: www.uzzb.gov.ba

Baner

Održana radionica na temu „Zaštita prava oplemenjivača sa fokusom na korištenje farmerovog sjemena“

E-mail Ispis
U okviru TAIEX programa za 2015. godinu održana je radionica na temu „ Zaštita prava oplemenjivača sa fokusom na korištenje farmerovog sjemena“. Radionica je održana dana 11.02.2016. godine u Banja Luci. 
Cilj održavanja radionice je bio da se učesnici upoznaju o zaštiti biljnih sorti i Direktivom EU 2100/94 sa fokusom na farmerovo sjeme.
Radionici su, osim predstavnika Uprave, prisustvovali predstavnici nadležnih entitetskih organa i Brčko distrikta BiH, poljoprivrednih instituta, predstavnici dobavljača koji se bave proizvodnjom sjemena i udruženja poljoprivrednih proizvođača. Predavači su bili eksperti iz zemalja Evropske unije. Tokom radionice prezentovani su sistemi zaštite biljnih sorti i propisi za korištenje farmerovog sjemena, oplemenjivačko pravo i korištenje farmerovog sjemena u Evropskoj uniji. Takođe, prezentovana je važnost zaštite biljnih sorti i zaštite intelektualnog vlasništva za biljne sorte, kao i proces podnošenja zahtjeva za dodjelu oplemenjivačkog prava, popis vrsta  na koje se odnose neobavezna izuzeća, obaveze  proizvođača i monitoring. Kroz prezentacije napravljen je i presjek važnosti farmerovog sjemena i certifikovanog sjemena, upotrebna vrijednost sjemena i najbolja praksa za nadzor nad korištenejm farmerovog sjemena.