Lokacija

Uprava Bosne i Hercegovine za zaštitu zdravlja bilja

Maršala Tita 9a
71000 Sarajevo

Kontakt

Tel: +387(0)33/290-700

Fax: +387(0)33/290-711

E-mail: infouprava@uzzb.gov.ba
Web: www.uzzb.gov.ba

Baner

Održana radionica na temu „Uzorkovanje i postkontrola u procesu certificiranja sjemena“

E-mail Ispis
U okviru Twinning projekta “Dalje jačanje kapaciteta u fitosanitarnom sektoru iz oblasti sredstava za zaštitu bilja, zdravlja bilja, sjemena i sadnog materijala, uključujući fitosanitarne laboratorije i fitosanitarnu inspekciju” održana je radionica na temu „Uzorkovanje i postkontrola u procesu certificiranja sjemena“. Radionica je održana u peridu od 28.-29. 01.2016. godine u Banja Luci.
 Na radionici su učestvovali predstavnici Federalnog zavoda za poljoprivredu iz Sarajeva, Poljoprivrednog instituta Republike Srpske, Agromediteranskog zavoda Mostar i Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja. Ispred  Projekta angažovani su eksperti iz Italije.
Tokom radionice prisutni su od strane eksperata upoznati sa postupkom uzorkovanja sjemena prema metodama ISTA, o smjernicama za uzimanje uzoraka sjemena prema OECD šemama i postupkom postkontrole u procesu certificiranja sjemena. Bosna i Hercegovina trenutno uspostavlja sistem certificiranja prema OECD sistemu certificiranja. Ovaj sistem bi obezbjedio kvalitetnu proizvodnju sjemena, izvoz domaćih poljoprivrednih proizvoda i zaštitu potrošača. Obuka je unaprijedila dosadašnje znanje naših stručnjaka koji već primjenjuju određena pravila i očekuju ISTA akreditacije laboratorija za koje su aplicirali.