Локација

Управа Босне и Херцеговине за заштиту здравља биља

Маршала Тита 9a
71000 Сарајево

Контакт

Тел:  +387(0)33/290-700

Факс: +387(0)33/290-711

E-mail: infouprava@uzzb.gov.ba
Web: www.uzzb.gov.ba

Банер

Одржана конференција поводом почетка Тwinning пројекта IPA 2012

Ел. пошта Штампа
Дана, 24.02.2015. године у Сарајеву је одржана конференција поводом почетка Тwinning пројекта под називом „Даље јачање капацитета у фитосанитарном сектору из области средстава за заштиту биља, здравља биља и сјемена и садног материјала, укључујући фитосанитарне лабораторије и фитосанитарне инспекције“.
Циљ овог пројекта је да се ојача фитосанитарни систем у Босни и Херцеговини у складу са стандардима Европске уније, те да се на тај начин помогне да биљни производи из Босне и Херцеговине буду конкурентнији на тржишту Европске уније и међународним тржиштима, што ће повећати услове и могућности за њихов извоз.

Конференцији су присуствовали представници Делегације Европске уније у БиХ, Управе БиХ за заштиту здравља биља, надлежних инстититуција БиХ и органа ентитета и Брчко дистрикта БиХ из ове области, представници пољопривредних произвођача и др. У уводном дијелу конференције присутнима су се обратити отправник послова Делегације Европске уније у БиХ  др Renzo Daviddi, Њ.Е. Ruggero Cоrrias, амбасадор Републике Италије у БиХ, Њ.Е. Аndrzej Кrawczyk, амбасадор Републике Пољске у БиХ, Раденко Радовић, директор Управе БиХ за заштиту здравља биља, Bruno Faraglia, директор при Министарству пољопривреде, хране и шумарства Италије и Јаcек Zandarski из Државног инспектората за заштиту биља и инспекцију сјемена Пољске.

Пројекат финансира Европска унија у износу од 1,5 милион еура из Инструмента за предприступну помоћ (IPA2012), и трајаће двије године. Министарство пољопривреде, хране и шумарства Италије водећа је институција из земље чланице ЕУ која реализује пројекат у партнерству са Министарством пољопривреде и руралног развоја Пољске, Државном инспекцијском службом за заштиту здравља биља и сјемена Пољске, Информестом из Италије, Институтом за истраживање хортикултуре из Пољске, те корисничким институцијама у БиХ предвођеним Управом БиХ за заштиту здравља биља.