Локација

Управа Босне и Херцеговине за заштиту здравља биља

Маршала Тита 9a
71000 Сарајево

Контакт

Тел:  +387(0)33/290-700

Факс: +387(0)33/290-711

E-mail: infouprava@uzzb.gov.ba
Web: www.uzzb.gov.ba

Банер

Одржан семинар на тему „Узимање узорака и анализа Генетски модификованих организама у репродуктивном материјалу пољопривредног биља“.

Ел. пошта Штампа
У оквиру TAIEX програма 2014 организован је семинар на тему „Узимање узорака и анализа Генетски модификованих организама (ГМО) у репродуктивном материјалу пољопривредног биља“. Семинар је одржан 07. октобра  у Сарајеву и 08.октобра 2014. године у Бања Луци.
Семинару су присуствовали представници надлежних органа ентитета и Брчко дистрикта БиХ, а предавачи су били експери из ове области из земаља Европске уније. Током семинара, путем презентација, обухваћене су сљедеће теме: законодавство ЕУ о ГМО; општи принципи узорковања ГМО – узорковање сјемена према ISTA правилима; опрема за узорковање сјемена; детекција ГМО (овлаштени и неовлаштени ГМО); акредитација према ISO 17025 у лабораторијама за ГМО; врсте, сорте, производња и узгој ГМО; правила етикетирања и захтјеви ГМО; искуство са ГМО у ЕУ (укључујући овлаштене и неовлаштене ГМО и лабораторије из земаља чланица).