Lokacija

Uprava Bosne i Hercegovine za zaštitu zdravlja bilja

Maršala Tita 9a
71000 Sarajevo

Kontakt

Tel: +387(0)33/290-700

Fax: +387(0)33/290-711

E-mail: infouprava@uzzb.gov.ba
Web: www.uzzb.gov.ba

Baner

ODRŽAN SASTANAK SA DIREKTORIMA INSTITUTA I ZAVODA

E-mail Ispis
Direktor Uprave Bosne i Hercegovine za zaštitu zdravlja bilja, Radenko Radović i zamjenik direktora Seid Uzunović, dana 04.06.2014. godine, održali su sastanak sa direktorima; Poljoprivrednog instituta Republike Srpske Vojislavom Trkuljom, Federalnog zavoda za poljoprivredu Omerom Kurtovićem, Federalnog agromediteranskog zavoda Markom Ivankovićem i direktorom Instituta za zaštitu bilja i životnu sredinu iz Beograda Nenadom  Dolovcem sa saradnicima.
Na sastanku je generalno razmotreno aktuelno stanje i izvršena procjena rizika od pojave, kako karantinskih, tako i regulisanih ekonomski štetnih organizama u ovim državama. U tom smislu, posebno je razmotreno stanje u područjima koja su bila zahvaćena poplavama. Zaključeno je da, u ovom trenutku, nadležne službe nemaju podataka niti saznanja sa terena o pojavi navedenih štetnih oranizama. Zaključeno je da je neophodno nastaviti intenzivno pratiti stanje na terenu, brzo razmjenjivati informacije o eventualnoj pojavi štetnih organizama i posebno naglašena važnost procjene rizika na regionalnom nivou.
Učesnici sastanka su razmijenili informacije i iskustva iz nadležnosti instituta iz Beograda, instituta i zavoda u BiH i Uprave i razmotrili mogućnosti i perspektive unapređenja saradnje između ovih institucija.