Локација

Управа Босне и Херцеговине за заштиту здравља биља

Маршала Тита 9a
71000 Сарајево

Контакт

Тел:  +387(0)33/290-700

Факс: +387(0)33/290-711

E-mail: infouprava@uzzb.gov.ba
Web: www.uzzb.gov.ba

Банер

Одржана обука о обавезама царинских службеника из области заштите здравља биља

Ел. пошта Штампа
У оквиру ТАИЕX пројекта организована  је обука царинских службеника из области заштите здравља биља. Обука је  одржана на двије локације, 14. априла у Мостару и 16. априла 2014. године у Бања Луци. Обуци су присуствовали, осим представника Управе, царински службеници и фитосанитарни инспектори инспектората ентитета и Брчко дистрикта БиХ, а предавачи су били експерти Власта Кнапич из Министарства пољопривреде и околиша Републике Словеније, Војко Отовић из царинске управе Републике Словеније и Ȕлле Метсман из Естонског одјела за заштиту здравља биља.
Tоком обуке присутни су информисани о обавезама које произилазе из законских и подзаконских аката који регулишу службену контролу биља, биљних производа и регулисаних објеката приликом увоза у циљу спрјечавања уношења и ширења штетних организама, као и неопходне практичне информације о условима за увоз наведених пошиљки. Посебан фокус експерата био је на Директиви Вијећа 2000/29/ЕЦ и осталој  ЕУ легислативи везаној за увоз биља; сарадња између царине, фитосанитарне инспекције и националне организације за заштиту биља; на контролу при увозу, поступцима са непријављеним пошиљкама и пошиљкама које су забрањене за увоз; о постојећим промјенама у ЕУ законодавству; процедурама код увоза малих количина биља; кампање упознавања јавности о здрављу биља; обавезама царинских службеника, процедурама које предузимају царински службеници у области заштите здравља биља, нелегалне пошиљке биља, као и о контроли дрвеног материјала за паковање у међународном промету. Донесен је закључак да је оваквих и сличних обука потребно одржати у што већем броју, јер се размјеном искустава и дискусијом, евентуални проблеми који се јављају на терену могу адекватно ријешити.
Такође, царински службеници су апеловали на Управу да припреми и достави брошуре, посебно информационе брошуре за путнике, које се односе на мале количине биља, а које би увелико олакшале рад на граници.