Локација

Управа Босне и Херцеговине за заштиту здравља биља

Маршала Тита 9a
71000 Сарајево

Контакт

Тел:  +387(0)33/290-700

Факс: +387(0)33/290-711

E-mail: infouprava@uzzb.gov.ba
Web: www.uzzb.gov.ba

Банер

Представљање Пројекта „Институционална подршка за успостављање система за контролу и сертификовање садног материјала“

Ел. пошта Штампа
Управа БиХ за заштиту здравља је иницирала покретање  Пројекта код Чешке развојне агенције и крајем 2013. године Република Чешка је одобрила финансирање Пројекта „Институционална подршка за успостављање система за контролу и сертификовање садног материјала“. Пројекат ће имплементирати Централни институт за надзор и тестирање у пољопривреди Републике Чешке. Овај Пројекат је подржан и од Пројекта FARMA (USAID/SIDA).
Пројекат је представљен представницима надлежних органа ентитета и Брчко дистрикта БиХ и научно-истраживачких институција из ове области на састанку одржаном 13.03.2014. године у Министарству пољопривреде, шумарства и виодопривреде Републике Српске у Бања Луци.
Уводна излагања на састанку су дали Раденко Радовић, директор Управе БиХ за заштиту здравља биља, Петер Вацулик, вођа Пројекта и Бењамин Торић, представник USAID/SIDA FARMA пројекта.
Током састанка Петер Вацулик је представио комплетан Пројекат, након чега су изложене обавезе по основу ЕУ законодавства, тренутна ситуација у расадничкој производњи и воћарству у Републици Чешкој и тренутно стање у расадничкој производњи у Федерацији БиХ и Републици Српској. Осим наведеног представљено је и законодавство БиХ из ове области које је хармонизовано са ЕУ законодавством.
Обзиром да је Пројекат одобрен на период од три године, на састанку су планиране активности до краја 2014. године.